powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

ΤΥΧΗ και ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ έδωσαν το φιλί της ζωής στο ποδόσφαιρο - Ως πότε όμως;

Του Γιάννη Παναγόπουλου* 

Aπό τύχη (έκβαση σκορ, κραταιά διαιτητική παρουσία)  και αστοχία των οπλοφορούντων χούλιγκανς που τα πολεμοφόδιά τους (φωτοβολίδες, πέτρες κλπ) δεν έπληξαν, ευτυχώς, ανεπανόρθωτα τους ανθρώπινους στόχους τους, ο «δακρύβρεκτος» ένεκα της χρήσης δακρυγόνων τελικός, στέφτηκε με «επιτυχία».
Ωστόσο, τα όσα διαδραματίστηκαν στον τελικό του κυπέλλου, αν αποκρυπτογραφηθούν με ρεαλισμό από τους αρμόδιους, θα καταδείξουν τις παθογένειες και θα  τους οδηγήσουν, αν έχουν βέβαια τη βούληση και την αποφασιστικότητα, να θεσπίσουν πρόσφορα μέτρα απομόνωσης της βίας και εκείνων που την προκαλούν.
Ο εξονυχιστικός σωματικός έλεγχος των οπαδών δεν απέδωσε. Ίσως επειδή διενεργήθηκε πλημμελώς, ίσως όμως γιατί δεν θα μπορούσε κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες να διεξαχθεί με ενδελέχεια σε τόσο μεγάλο αριθμό εισερχομένων χούλιγκανς που χρησιμοποιούν μεθόδους για την απόκρυψη των παράνομων αντικειμένων (σε απόκρυφα σημεία τους, σε ειδικές προσαρμοσμένες θήκες-κρύπτες, σε σακίδια,  παπούτσια  ή αλλού) παρόμοιες με εκείνες των ποινικών κρατουμένων.
Σε κάθε περίπτωση, πρωτίστως ή ίσως και  αποκλειστικώς, η εξασφάλιση της ομαλής  διεξαγωγής,  είναι θέμα ποιοτικού φιλτραρίσματος των οπαδών κατά το χρονικό στάδιο της διανομής των εισιτηρίων και όχι κατά την είσοδό τους στο γήπεδο. Άλλωστε οι ανεξέλεγκτα παρεισφρέοντες χούλιγκανς-κακοποιοί,  ακόμα και χωρίς να φέρουν απαγορευμένα είδη πάνω τους, μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην ομαλή διεξαγωγή αγώνα π.χ  με μία αρμαθιά κλειδιών, μία συσκευή κινητού τηλεφώνου (εννοείται  άνευ κάρτας και σύνδεσης) που νομίμως  φέρουν πάνω τους (ή ένα πλαστικό κάθισμα ή οιοδήποτε εξάρτημα της κερκίδας που ευχερώς μπορούν να αφαιρέσουν)  ή με την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο και τη συμπλοκή τους με άλλους οπαδούς ή αστυνομικές δυνάμεις.
Για το ποιοτικό φιλτράρισμα των οπαδών και για την δημιουργία προοπτικής μετακίνησης φιλάθλων χωρίς τα παρατράγουδα του τελικού προτείνεται:
-Για τη σεζόν 2018-2019 -Έκδοση και Xoρήγηση μόνο εισιτηρίων διαρκείας στους οπαδούς ομάδων που τιμωρήθηκαν πειθαρχικά φέτος (με πλήρη στοιχεία ταυτότητας και πρόσφατη φωτογραφία κατόχου).
-Ειδικά για τους συνδέσμους των ομάδων να χορηγηθούν εισιτήρια διαρκείας στα μέλη τους  με συνυπογραφή της σχετικής λίστας από τις διοικήσεις τους και γνωστοποίησή  της στη Δν/ση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας.
-Ολοκλήρωση και θέση σε εφαρμογή συστήματος ενδελεχούς βιντεοσκόπησης και φωτογράφησης όλων των χώρων των αθλητικών εγκαταστάσεων.
-Αυστηριοποίηση των ποινών του Αθλητικού Νόμου και θέσπιση ειδικών  διατάξεων που τιμωρούν την κάλυψη χαρακτηριστικών προσώπου εντός αθλητικής εγκατάστασης και τον πλημμελή  έλεγχο ταυτοπροσωπείας των  εισερχομένων φιλάθλων.
-Σε περίπτωση που μέλη συνδέσμων ομάδων  γίνουν υπαίτιοι πειθαρχικής τιμωρίας ομάδας ένεκα ρίψης αντικειμένων ή επεισοδίων βίας εντός αθλητικής εγκατάστασης ή συμμετάσχουν σε οργανωμένες βιαιοπραγίες –εγκλήματα οπαδικού μίσους και εκτός αυτής, να ανακαλούνται τα εισιτήρια διαρκείας όλων των μελών του συνδέσμου και παράλληλα η άδεια αναγνώρισης και λειτουργίας του συνδέσμου.
Με αυτή την πρόταση, οι ευκαιριακοί χούλιγκανς-ταραξίες θα απομονωθούν, οι λέσχες φιλάθλων εξαναγκαστικά θα προχωρήσουν σε αυτοκάθαρση τα δε μέλη τους θα περιφρουρούν τους αγώνες προκειμένου να προλαμβάνουν ή να αναχαιτίζουν συμπεριφορές που θα έχουν ως επακόλουθο (πέραν της τιμωρίας της ομάδας και της ανάκλησης  της άδειας λειτουργίας του συνδέσμου) την συλλογική τιμωρία των μελών όλου του συνδέσμου που εμπεριέχει περαιτέρω (πέραν της απαγόρευσης εισόδου και παρακολούθησης της ομάδας τους) και προσωπική οικονομική βλάβη τους (ένεκα του καταβληθέντος αντιτίμου αγοράς του εισιτηρίου διαρκείας).

*Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος και πρώην αθλητικός εισαγγελέας