powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Η Τρίπολη και οι δικαστές που πρέπει να αντικατασταθούν

O διευθυντής της ηλεκτρονικής έκδοσης της "Ελευθεροτυπίας" (enet.gr)  Κ.Ξηροκώστας απαντά σε χθεσινή ανάρτηση της "Δίκης":
"Στην ιστοσελίδα σας http://dikisports.blogspot.com/ αναδημοσιεύετε απόσπασμα από δική μας δημοσίευση, με την παρατήρηση ότι πρόκειται για "σχόλιο της "Ελευθεροτυπίας" για την αθώωση του Αστέρα Τρίπολης".
Και προσθέτετε: "Να μας συγχωρεί η καλή εφημερίδα, αλλά γιατί να μην προκύπτει θέμα αντικατάστασης των μελών της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, οι οποίοι σε δύο περιπτώσεις (Βόλος-Καβάλα) παρέβησαν τον Πειθαρχικό Κώδικα της Ομοσπονδίας που δεν προβλέπει αφαίρεση βαθμών για τη δωροδοκία;"
Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι δεν πρόκειται για δημοσίευμα της έντυπης Ελευθεροτυπίας αλλά της ηλεκτρονικής, δηλαδή του Enet.gr.
Επίσης, δεν πρόκειται για σχόλιο αλλά για ρεπορτάζ. Βασίζεται δηλαδή σε πληροφορίες μας, ότι εκπρόσωποι κάποιων ΠΑΕ έθεσαν θέμα αντικατάστασης των εν λόγω κυρίων (ασχέτως του αν τελικώς συμβεί κάτι τέτοιο) και όχι σε τυχόν άποψή μας, για τί δέον γενέσθαι. Άρα την ερώτηση, γιατί να προκύπτει αυτό το θέμα και όχι κάποιο άλλο, μάλλον δεν πρέπει να την απευθύνετε σ' εμάς (όπως προφανώς κάνετε), αλλά σ' αυτούς που το θέτουν.
Ως προς την ουσία του όλου θέματος, δεχθείτε τη διαβεβαίωσή μου ότι και άποψη έχω (που δεν απαραιτήτως ταυτόσημη, με την άποψη άλλων συναδέλφων, είτε του Enet.gr είτε του αθλητικού τμάματος της έντυπης "Ε") και γνωρίζω αρκετά καλά, το τί παίχθηκε το φετεινό καλοκαίρι στη σκηνή του ταλαίπωρου -αλλά και βαθύτατα διεφθαρμένου- ελληνικού ποδοσφαίρου.
Αλλά για να τα εξιστορήσω όλα αυτά, δεν αρκούν ούτε μερικές χιλιάδες λέξεις ούτε (πιθανώς) μερικές δικές σας τηλεοπτικές εκπομπές.
Το μόνο που θα ήθελα να σας παρακαλέσω, είναι να αναιρέσετε έναν ισχυρισμό που κυκλοφορεί ευρέως σε δημοσιογραφικούς κύκλους και -αν δεν κάνω λάθος- έχει αναπαραχθεί και μέσω της δικής σας εκπομπής: Ότι δηλαδή στην αθλητική δικαιοσύνη, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν αποδείξεις και ότι για να επιβληθούν τιμωρίες, αρκεί μόνο η ύπαρξη ενδείξεων. Αυτό είναι λάθος. Πουθενά, σε κανένα νομικό πλαίσιο, διάταξη, κανονισμό, οτιδήποτε εφαρμόζει ή παράγει δίκαιο, δεν υπάρχει τέτοια πρόνοια. Κανείς δεν μπορεί να καταδικάσει κανένα, αν δεν προκύψουν απτές, σαφείς, ατράνταχτες αποδείξεις".

Απάντηση "Δίκης": Θα διαφωνήσουμε. Το πρωτογενές δημοσίευμα της enet.gr (συγγνώμη για το διαδικτυακό λάθος) δεν επικαλείται εκπροσώπους κάποιων ΠΑΕ, αλλά εμφανίζεται ως άποψη του συντάκτη. Μια προσεκτική ανάγνωση θα πείσει τον καθένα. Δεκτή η διευκρίνηση. Επί της ουσίας επίσης θα διαφωνήσουμε. Στο πειθαρχικό δίκαιο αρκεί η πιθανολόγηση. Έχουν εκφραστεί σχετικά πολλοί νομικοί, μεταξύ των οποίων συντάκτες αθλητικών νομοθετημάτων και αθλητικοί δικαστές.