powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Φάκος στον FM100: "Μέχρι και υποβιβασμός στη δωροδοκία"

Στον FM 100 φιλοξενήθηκε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Ανδρεας Φάκος που αναφέρθηκε στο θέμα με τις περιβόητες κασέτες και τόνισε ότι από μόνες τους δεν στέκουν ως αποδεικτικό στοιχείο. Πρόσθεσε, όμως, ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με την έγγραφη απομαγνητοφώνηση, ενώ τόνισε ότι μόλις πάρει ο ίδιος στα χέρια του τα απαραίτητα έγγραφα, θα κινήσει άμεσα διαδικασίες για να ασκηθούν διώξεις.

«Μέχρι τώρα δεν μου ήρθε καμία καταγγελία και δεν μπορώ να κινηθώ. Έμαθα ότι κατέθεσε ο κ. Κουγιας, αλλά δεν πήγε στην ΓΓΑ, αλλά στην εισαγγελία Πρωτοδικών. Ζήτησα την καταγγελία, όμως διενεργείται προκαταρτική έρευνα με την μορφή του κατεπειγόντως. Δεν μπορώ να πάρω άμεσα τα έγγραφα. Αυτό όμως θα γίνει πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, όπως με ενημέρωσαν και θα μπορώ να κινήσω τις διαδικασίες».

Σχολιάζοντας το γεγονός αν οι κασέτες , μπορούν να αποτελέσουν αποδεικτικό στοιχείο τόνισε:
«Βάση του δικονομικού κώδικα αυτό δεν μπορεί να ισχύσει. Μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπου επισύρεται αδίκημα με ισόβια κάθειρξη (όπως για παράδειγμα φόνος) μπορεί να αποτελέσει στοιχείο. Μπορούμε, όμως, να μην λάβουμε υποψιν μας τις κασέτες, αλλά τα στοιχεία που προκύπτουν από τον περίγυρο των κασετών»

Όταν ρωτήθηκε αν η έγγραφη απομαγνητοφώνηση, που κατέθεσε ο κ. Κουγιας μπορέσει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση είπε :
«Αν όντως έχει κατατεθεί και εγγράφως η απομαγνητοφώνηση των κασετών, είναι ένα έγγραφο που αποτυπώνει τι λέγεται στην συνομιλία και έτσι ο δικαστής μπορεί να αξιοποιήσει κάποια στοιχεία. Δεν έχω όμως αυτό το στοιχείο. Από την στιγμή που κατατίθεται σε μια διωκτική αρχή είναι μια εικόνα».

Συνεχίζοντας ο Ανδρέας Φάκος συμπλήρωσε :

«Αν δεν έχουμε στοιχεία αποδεικτικά δεν στέλνουμε τις υποθέσεις για περαιτέρω έλεγχο και δεν ασκούμε δίωξη. Με το άρθρο 31 του πειθαρχικού κώδικα δεν μπορώ να κάνω ανάκριση ούτε καν ΕΔΕ. Ζητάω στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές για να με βοηθήσουν. Αν έρθει λοιπόν ο κ. Κούγιας και μου φέρει στοιχεία θα είναι η αρχή. Θα είναι η καταγγελία και στην συνέχεια θα πρέπει να στοιχειοθετηθεί. Δεν μπορώ να καλέσω κανένα για ανάκριση με τα υπάρχοντα δεδομένα».

Θέλοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος είπε χαρακτηριστικά :

«Από τις ανακοινώσεις που υπάρχουν και από τα ΜΜΕ καταγγέλλεται δωροδοκία και διαστρέβλωση αγώνων. Η διαστρέβλωση αγώνων έχει παραγραφεί σύμφωνα με το άρθρο 22 της ΕΠΟ, αφού δεν καταγγέλθηκε μέσα σε ένα μήνα. Η δωροδοκία όμως , έχει τριετή παραγραφή. Για αυτό το θέμα έχουμε περιθώρια , από την στιγμή που θα υπάρχουν στοιχεία. Επαναλαμβάνω αν έχω στοιχεία, που να πιθανολογούν στοιχεία δωροδοκίας άμεσα θα κινηθούν οι διαδικασίες. Η εκδίκαση γίνεται πολύ σύντομα εφόσον φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Όσο για τις κυρώσεις που προβλέπονται εφόσον αποδειχθούν οι καταγγελίες και επιδοθούν ευθύνες , ανέφερε τις πιθανές ποινές, βάση του ΚΑΠ και του πειθαρχικού κώδικα:

«Η υπόσχεση περί παροχής δώρου ή χρημάτων συνιστά δωροδοκία. Στο σχετικό άρθρο της ΕΠΟ, υπάρχει μια κλίμακα ποινών, χρηματικό πρόστιμο 20-60 χιλιάδων ευρώ, απαγόρευση ανάμιξης με δραστηριότητες του ποδοσφαίρου και απαγόρευση εισόδου.
Από την άλλη μεριά η παθητική δωροδοκία τιμωρείται με τις ίδιες ποινές. Αν όμως αποδειχθεί ότι η ομάδα σχετίζεται με δωροδοκία και με το αποτέλεσμα, η ποινή φτάνει μέχρι 300 χιλιάδες ευρω πρόστιμο και υποβιβασμό βάση άρθρου 27. Πρόκειται για σοβαρές ποινές που προβλέπονται. Θα πρέπει να φανεί όμως αν είναι μόνο το πρόσωπο ή ομάδα».