powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Oυραγοί και στα τηλεοπτικά δικαιώματα

H FIFA και η UEFA έστειλαν το Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για τα γεγονότα μείζονος αθλητικής σημασίας και έχασαν τη μάχη.

Αντιθέτως η Ελλάδα, εδώ και χρόνια δεν εφαρμόζει τις κοινοτικές οδηγίες και δεν ορίζει ποια αθλητικά γεγονότα θεωρούνται σημαντικά για το ελληνικό κοινό -και συνεπώς πρέπει να είναι ελεύθερης λήψης- και ποια μπορούν να μεταδίδονται από τη συνδρομητική τηλεόραση.

Είναι άραγε το Mundial, είναι το Euro , ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας, ή οι Ολυμπιακοί αγώνες σημαντικοί για το ελληνικό κοινό; Κάνεις δεν το έχει προσδιορίσει ως και σήμερα.

Η οδηγία 2010/13 η οποία κυρώθηκε με καθυστέρηση ενός χρόνου, όταν ανέλαβε τον υπουργείο Πολιτισμού ο Τηλέμαχος Χυτήρης, θεωρεί ως δεδομένη τη σύνταξη της σχετικής λίστας των σημαντικών γεγονότων.

«Οι τηλεοπτικοί οργανισμοί» , ορίζει «δεν επιτρέπεται να μεταδίδουν κατ’ αποκλειστικότητα εκδηλώσεις που θεωρούνται ότι έχουν μείζονα σημασία για την ελληνική κοινωνία ή για την κοινωνία άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τρόπον ώστε να παρεμποδίζεται η ευρεία πρόσβαση του ελληνικού κοινού ή του κοινού του άλλου κράτους μέλους αντίστοιχα”.

Το τηλεοπτικό κοινό «πρέπει να έχει, κατά περίπτωση, τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις εκδηλώσεις αυτές και από τηλεοπτικούς οργανισμούς ελεύθερης λήψης μέσω ολικής ή μερικής απευθείας κάλυψης ή μέσω ολικής ή μερικής αναμετάδοσης».

Την περίοδο αυτή συντελούνται σημαντικές αλλαγές στο ευρωπαϊκό χάρτη για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις οποίες η χώρα μας παρακολουθεί από μάλλον μακρινή απόσταση.

Μπορεί στην Ελλάδα να αποτελεί αναγκαιότητα η επεξεργασία ενός κώδικα δεοντολογίας για τις περιγραφές των αθλητικών γεγονότων, όμως η συζήτηση στην Ευρώπη αφορά αν κάποιος με κάρτα nova στη Μεγάλη Βρετανία θα μπορεί να βλέπει φθηνότερα το αγγλικό πρωτάθλημα, αντί να πληρώνει περισσότερα χρήματα στο BSkyB.
ΠΗΓΗ: media-industry.blogspot.com