powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Η γυμνή αλήθεια για τον μάρτυρα Σοφοκλή Πιλάβιο

Του Φέρρυ Μπατζόγλου

Ο διακεκριμένος και έμπειρος συνάδελφος, Φίλιππος Συρίγος, υποστήριξε στην «Ελευθεροτυπία» (12/11/2010) τα εξής: «Όπως προκύπτει, ο κύριος Πιλάβιος επί πέντε μήνες δεν ενημέρωσε τον εισαγγελέα για τα νέα στοιχεία που είχε λάβει από την ΟΥΕΦΑ για τα στημένα. Κατόπιν αυτού, μπροστά του έχει μόνον έναν δρόμο: αυτόν της άμεσης παραίτησης».

Φίλιππε, ο Σοφοκλής Πιλάβιος δεν θα το κάνει. Οι λόγοι είναι πρωτίστως δύο: Πρώτον, το εκλογικό σύστημα στην ανάδειξη του Προέδρου της ΕΠΟ καταπνίγει κάθε αντιπολιτευτική διάθεση στα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Και δεύτερον, η παραίτηση ενός θεσμικού οργάνου από ευθιξία, μετά την αποκάλυψη μιας τόσο σοβαρής παράλειψης, αποτελεί σπάνιο γεγονός στην χώρα μας.

Η γυμνή αλήθεια κατά την άποψή μου είναι άλλη: Η παραπάνω εξέλιξη πλήττει σοβαρά την αξιοπιστία της μαρτυρίας του «πολλά υποσχόμενου» Πρόεδρου της ΕΠΟ, κ. Σοφοκλή Πιλάβιου, στην προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί η ποινική δικαιοσύνη για τα «ύποπτα ματς». Ο λόγος: Η αποδεδειγμένη πράξη του, επί τουλάχιστον πέντε μήνες να «αποκρύπτει» από την ποινική δικαιοσύνη το υλικό της ΟΥΕΦΑ για δεκαπέντε «ύποπτα ματς», τα οποία έλαβαν χώρα μετά τις 27/02/2010 στην ελληνική Σούπερ Λίγκ, Β΄ Εθνική και Κύπελλο Ελλάδος, δεν συνάδει με τις βαρύγδουπες δηλώσεις του στα ΜΜΕ τύπου «εμείς βρισκόμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε το ποδόσφαιρο και όχι το “φαίνεσθαι”» (Sportday 10/11/2010). Η αντιφατική αυτή συμπεριφορά εκθέτει τον κ. Πιλάβιο ως μάρτυρα, ανεπανόρθωτα.

Από τη στιγμή που η ποινική δικαιοσύνη αξιολογεί το υλικό της ΟΥΕΦΑ ως αφετηρία για την όποια ποινική έρευνά της, η ΕΠΟ οφείλει να διαβιβάζει χωρίς χρονοτριβή και χωρίς παραλείψεις το υλικό της ΟΥΕΦΑ σ’ αυτήν. Είναι άκρως επικίνδυνη και εκ του πονηρού η στάση του ΓΓΑ, Πάνου Μπιτσαξή, που έσπευσε να παραστήσει το συνήγορο του Προέδρου της ΕΠΟ, δηλώνοντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Σέντρα FM (12/11/2010): «Επιπλέον υπάρχει ένα θέμα νομικής μελέτης, γιατί δεν κάνεις απλή διαβίβαση ενός θέματος στην εισαγγελία. Η διαβίβαση προς την εισαγγελία και η υποβολή μιας μηνυτήριας αναφοράς είναι πολύ σοβαρή ενέργεια. Γίνεται λοιπόν και μια νομική ανάλυση των φακέλων, δεν σημαίνει ότι κάθε χαρτί που παίρνεις το στέλνεις στην εισαγγελία. Κοιτάς, αν έχει σοβαρότητα και αν αυτό το χαρτί συνιστά απλή ένδειξη τέλεσης εγκλήματος, για να το στείλεις στην εισαγγελία».

Ως εδώ και μη παρέκει, κύριε Γενικέ ! Η ΕΠΟ δεν επιτρέπεται ούτε να «αποκρύπτει», ούτε να κρίνει και να «φιλτράρει» ως προς τη «σοβαρότητα» το υλικό της ΟΥΕΦΑ. Η ΕΠΟ δεν υποκαθιστά ούτε την εισαγγελική αρχή, ούτε το δικαστήριο. Δεν της έχει παραχωρηθεί τέτοια εξουσία ! Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει παρακράτος ! Οφείλει να διαβιβάζει το σχετικό υλικό της ΟΥΕΦΑ χωρίς χρονοτριβή και χωρίς παραλείψεις (δηλαδή όχι επιλεκτικά) στη μόνη αρμόδια, τη Δικαιοσύνη. Εκτός αν εσείς, κύριε Γενικέ, φαντάζεστε διαφορετικά τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου.