powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Για να ξέρουμε τι θα βλέπουμε από αύριο

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com


Επί τέλους! Πλησιάζει η ώρα να απολαύσουμε τη στρογγυλή θεά. Την μπάλα, στην μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση σε παγκόσμιο επίπεδο. Καιρός να ξεφύγουμε για ένα μήνα από τη δική μας οικονομική μιζέρια και προβληματισμό, τις φημολογίες για χρεοκοπία, επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους, μέχρι και επαναφορά της δραχμής στην τσέπη μας. Μέχρι να ΄ρθουν τα μπάνια του λαού (στις κοντινές παραλίες για τους περισσότερους). Μετά, ξαναβλέπουμε για τον επιούσιο. Η χρυσή ευκαιρία δίνεται από αύριο στη μαύρη ήπειρο. Την Νότια Αφρική, πατρίδα του γνωστού σ΄ όλους μας Νέλσον Μαντέλα, για να προβληθεί προς τα έξω οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά.

Εντυπωσιακά τα οικονομικά στοιχεία του χρηματιστηρίου των εθνικών ομάδων που θα δούμε, των προπονητών τους και φυσικά των παικτών τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του web Futebol Finance: Η αξία των παικτών της εθνικής Ισπανίας εκτιμάται σε 565 (μιλάμε πάντα για εκατομμύρια ευρώ), στη δεύτερη θέση είναι η Βραζιλία με 515, στην τρίτη η Γαλλία με 450, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Αγγλία με 440. Ακολουθούν η Ιταλία με 400, ενώ στην ουρά της λίστας είναι η Αυστραλία με 40, η αμφιτρύων Νότια Αφρική με 35, η Βόρεια Κορέα με 15 και άλλα τόσα εκ. ευρώ η Νέα Ζηλανδία (η πατρίδα μας ούτε καν που αναφέρεται).

*Προπονητές: Από τους 32 προπονητές που βρίσκονται με τις εθνικές τους ομάδες στη Νότια Αφρική, ο πιο καλοπληρωμένος είναι ο Φάμπιο Καπέλο της Αγγλίας. Οι αποδοχές του φτάνουν τα 8,8 εκ. ευρώ, σχεδόν τριπλάσιες από τον δεύτερο στη λίστα, τον Μαρσέλο Λίπι της Ιταλίας με 3 εκ. ευρώ (κάτοχο του τελευταίου παγκόσμιου κυπέλλου). Τρίτος στη λίστα είναι ο της Γερμανίας, Χοακίν Λόου με 2,5, ενώ ο προπονητής της Ισπανίας Βιθέντε ντε Μπόσκε πληρώνεται με 1,5 εκ ευρώ και κατέχει την έκτη θέση (το ρεκόρ αποδοχών, σε επίπεδο ομάδων, κατέχει ο Μουρίνιο, που πρόσφατα ανέλαβε την Ρεάλ Μαδρίτης με 10 εκ. ευρώ και βάλε).

*Ποδοσφαιριστές: Οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Ιμπραήμοβιτς, Μέσι. Ετό και Κακά είναι οι πέντε καλύτερα αμειβόμενοι ποδοσφαιριστές. Οι τέσσερις απ΄ αυτούς παίζουν στο ισπανικό πρωτάθλημα και μόνο ο Ετό στο ιταλικό. Ο πρώτος, Πορτογάλος, φτάνει τα 13 εκ. ευρώ τον χρόνο (πέρα από τις διαφημιστικές του επιδόσεις), ενώ ο Αργεντινός Μέσι πλησιάζει τα 10,5 εκ., με κάπου 1 εκ. πιο πάνω τον Ιμπραήμοβιτς και τον Βραζιλιάνο Κακά στα 10 εκ. ευρώ. Στα κάτω από 10 εκ. τον χρόνο αμείβονται παίκτες όπως οι Κσάβι Ερνάντεθ, Τέρρυ, Λάμπαρτ , Τζέραρντ, Κασίγιας, Βίγια, Τόρες, Πουγιόλ και Ινιέστα. Με άλλα λόγια, Ισπανία και Αγγλία έχουν τους 20 καλύτερα αμειβόμενους ποδοσφαιριστές (σε μια παγκόσμια λίστα των πρώτων 50).

Καλή τηλεθέαση.