powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

"Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσους ξένους"

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία με την αναλογία ξένων-Ελλήνων ποδοσφαιρστών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «κάθε ομάδα στην Σούπερ Λίγκα έχει στο δυναμικό της, κατά μέσο όρο, 17 ξένους ποδοσφαιριστές», ενώ «οι Έλληνες ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιήθηκαν στο τελευταίο πρωτάθλημα μας δεν ήταν πιο πολλοί από 214. Μάλιστα ο ΠΣΑΠ τόνισε ότι στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης, η ελληνοποίηση του πρωταθλήματος θα είναι η σωτήρια λύση για να σωθούν τα ταμεία των ομάδων της χώρας.

Η ανακοίνωση του ΠΣΑΠ αναφέρει:

«Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές είναι κομπάρσοι στο πρωτάθλημα της χώρας τους. Στο τελευταίο πρωτάθλημα, στα παιχνίδια της κανονικής περιόδου, χρησιμοποιήθηκαν 475 ποδοσφαιριστές από τις 16 ομάδες της Σούπερ Λίγκα. Από αυτούς οι 261 είναι ξένοι. Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσους ξένους ποδοσφαιριστές στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Πλέον, κάθε ομάδα στην Σούπερ Λίγκα έχει στο δυναμικό της, κατά μέσο όρο, 17 ξένους ποδοσφαιριστές. Η αναλογία είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλο πρωτάθλημα στην Ευρώπη εκτός από το Αυστριακό. Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιήθηκαν στο τελευταίο πρωτάθλημά μας δεν ήταν πιο πολλοί από 214. Κι από αυτούς οι 22 είναι νεαροί, οι οποίοι έπαιξαν μόνο σε ένα ματς, όταν πια όλα είχαν κριθεί στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές.

Οι ξένοι ποδοσφαιριστές που παίζουν στην Ελλάδα προέρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου. Από 80 χώρες. Προφανώς, οι ξένοι ποδοσφαιριστές έχουν μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής σε σχέση με τους Έλληνες κι έτσι η υπεροχή τους απέναντι στους ντόπιους ποδοσφαιριστές δεν είναι μόνο αριθμητική, αλλά κι απόλυτα ουσιαστική.

Από τους 156 ποδοσφαιριστές που είχαν συμμετοχή σε τουλάχιστον 20 από τα 30 ματς του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα κι άρα ήταν αυτοί που αποτελούσαν ουσιαστικά τον κορμό των ομάδων, οι 85 είναι ξένοι κι οι Έλληνες περιορίζονται μόλις στους 71.

Εάν ενδιαφέρεται κανείς για την ελληνικότητα του πρωταθλήματός μας, πρέπει να κινηθεί γρήγορα, αφού δεν υπάρχει περιθώριο για περισσότερο χαμένο χρόνο. Άλλωστε, στη σεζόν 2009-2010 οι 16 ομάδες της Σούπερ Λίγκα είχαν προϋπολογισμούς συνολικής αξίας 280.000.000 ευρώ. Τα πιο πολλά χρήματα ωστόσο δίδονται για μεταγραφές κι αμοιβές ξένων ποδοσφαιριστών.

Η ελληνοποίηση του πρωταθλήματος μας θα είναι σωτήρια λύση για το ταμείο των ομάδων. Ο Παναθηναϊκός έχει 14 Έλληνες και 11 ξένους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ του, ο Ολυμπιακός 15 Έλληνες και 17 ξένους, η ΑΕΚ 12 Έλληνες και 18 ξένους, ο ΠΑΟΚ 10 Έλληνας και 16 ξένους κι ο Αρης 9 Έλληνες και 20 ξένους.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι κάθε χρόνο λιγοστεύουν τα Ελληνόπουλα με ταλέντο που παίρνουν χρόνο συμμετοχής στη Σούπερ Λίγκα. Υπάρχουν παιδιά με προοπτικές και ποιότητα, αλλά είναι λίγα και ο αριθμός τους γίνεται, σταδιακά, ακόμα πιο μικρός. Στη σεζόν 2009-2010 δεν ήταν πιο πολλοί από 30 οι Έλληνες ποδοσφαιριστές ηλικίας από 18 έως και 22 ετών, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν έστω σε 2-3 παιχνίδια του πρωταθλήματος.

Από αυτά τα παιδιά θα πρέπει να στελεχωθούν οι Εθνικές μας ομάδες. Τί προσκλήσεις θα γίνουν, όταν σε λίγο δεν θα υπάρχουν παρά ελάχιστοι διαθέσιμοι παίκτες; Το ελληνικό πρωτάθλημα θα έπρεπε να παρουσιάζει περισσότερα νέα παιδιά, ώστε από αυτά να μείνουν εντέλει στο προσκήνιο όσα χρειάζονται στις ομάδες.

Του χρόνου τέτοια εποχή, πάντως, θα πρέπει να μη μιλάμε για ταλέντα, αλλά για έτοιμους ποδοσφαιριστές και φυσικά είναι απαραίτητο να υπάρχουν περισσότερα Ελληνόπουλα στο πρωτάθλημα».