powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Στα σχοινιά ο Βγενόπουλος;

Η ΚΡΙΣΗ ΤΡΑΒΗΞΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΟΣΟΥΣ ΚΟΛΥΜΠΟΥΣΑΝ ΧΩΡΙΣ ΜΑΓΙΟ

Σε...ολυμπιακή προσγείωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της οδηγήθηκε το 2009 η Marfin Investment Group, κλείνοντας τη χρήση με τις μεγαλύτερες ζημιές στη σύντομη ιστορία της, που σε μεγάλο βαθμό αποδίδονται στην ενσωμάτωση της Olympic Air στον όμιλο. Η διοίκηση Βγενόπουλου υπόσχεται τώρα στους μετόχους, ότι η συμφωνία με την Aegean θα εξαφανίσει όλες τις ζημιές από την εξαγορά της O.Α. για το 2009 και όσες εγγραφούν μέσα στο 2010.

Σύμφωνα με τη γνωστή ρήση του Γουόρεν Μπάφετ, η κρίση τράβηξε το νερό και αποκάλυψε όσους κολυμπούσαν χωρίς μαγιό και αυτό φαίνεται ότι έχει εφαρμογή και στην περίπτωση του πολυδιαφημισμένου «μεγαλύτερου ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου», καθώς:

-Μετά τους πανηγυρισμούς για την κερδοφορία ρεκόρ του 2008, που οφειλόταν σε μη επαναλαμβανόμενα κέρδη (144,3 εκατ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής στον ΟΤΕ και 161,5 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων της θυγατρικής RKB), το 2009 οι ασθενείς αποδόσεις των θυγατρικών του πολυσχιδούς ομίλου έγιναν εμφανείς.

-Οι ζημιές από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στο ποσό-ρεκόρ για την MIG των 111 εκατ. ευρώ και αφορούν κυρίως, όπως εξηγεί η διοίκηση, «στις ζημιές που προέκυψαν λόγω του σημαντικού κόστους εκκίνησης της OLYMPIC (η συνεισφορά των εταιριών της OLYMPIC στα ενοποιημένα αποτελέσματα του Ομίλου για τη χρήση 2009 ανήλθαν σε ζημιά ποσού 83 εκατ. ευρώ).

-Οι μέτοχοι της MIG καλούνται από τη διοίκηση να μεταθέσουν στο μέλλον τις προσδοκίες τους για κάλυψη των ζημιών από την εξαγορά της Olympic: «σύμφωνα με τους προτεινόμενους όρους της συναλλαγής, όλες οι ζημιές που υπέστη η Olympic το 2009 και τυχόν θα υποστεί εντός του 2010 έως την συγχώνευση, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής (σ.σ.: της συγχώνευσης με την Aegean) θα αντιστραφούν», αναφέρεται στην οικονομική έκθεση του ομίλου.

-Πάντως, ακόμη και αν οι μέτοχοι ξεχάσουν προς στιγμή την επιζήμια περιπέτεια –ως τώρα τουλάχιστον- με την εξαγορά της Olympic, δεν έχουν να προσδοκούν σοβαρές αποδόσεις και από τη βασική και πολυδιαφημισμένη εξαγορά της Vivartia, από την οποία η MIG αντλεί περισσότερα από το 70% των συνολικών εσόδων της.

-Για τη ναυαρχίδα του ομίλου, που έκλεισε με σημαντικές ζημιές τη χρήση του 2009, οι ορκωτοί ελεγκτές υπενθυμίζουν ότι «λόγω μη συμμόρφωσης με τις καθορισθείσες ρήτρες δανεισμού, βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τα πιστωτικά ιδρύματα για τον επανακαθορισμό των όρων του συνόλου των δανειακών της υποχρεώσεων. Σε σχέση με τα ανωτέρω, επισημαίνεται η αβεβαιότητα αναφορικά με ενδεχόμενες υποχρεώσεις που θα προκύψουν για τον Όμιλο από τον επανακαθορισμό των όρων δανεισμού της θυγατρικής εταιρείας». Ο συνολικός δανεισμός της Vivartia στις 31/12/2009 έφθανε τα 981,9 εκατ. ευρώ (!), ενώ μετά την αφαίρεση των διαθεσίμων ο καθαρός δανεισμός ήταν «μόνο» 890,7 εκατ. ευρώ.

Ακόμη και η συνήθως αισιόδοξη διοίκηση Βγενόπουλου αναγνωρίζει, ότι η λύση στο πρόβλημα υπερχρέωσης της Vivartia δεν θα είναι εντελώς «ανώδυνη»: «Κατά το 2010, σημειώνεται στην οικονομική έκθεση, «λαμβάνοντας υπόψη την ολοκλήρωση του νομικού διαχωρισμού και την ενδεχόμενη πώληση συγκεκριμένων οντοτήτων, η δομή της Vivartia ενδέχεται να μεταβληθεί σημαντικά. Αυτό θα έχει επίδραση επίσης και στην υπεραξία που αναλογεί στις δραστηριότητες της Vivartia, όπως επίσης και σε σχετικούς έλεγχους απομείωσης και παραδοχές. Λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, τα παραπάνω ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση της υπεραξίας».

Το “S10” έχει κατ’ επανάληψη τονίσει, ότι η πανάκριβη εξαγορά της Vivartia, στην οποία αποδίδονται και τα 1,485 δις. ευρώ υπεραξίας που βαρύνουν τον ισολογισμό της MIG, αργά ή γρήγορα θα «ξεφούσκωνε» προκαλώντας ισχυρή πίεση στα μεγέθη του και αυτό ακριβώς παραδέχεται πλέον η διοίκηση Βγενόπουλου, κάνοντας λόγο με αρκετή «κομψότητα» διατυπώσεων για «ενδεχόμενη μείωση υπεραξίας», η οποία πάντως θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, αν αρχίσουν να πωλούνται επιμέρους τομείς της Vivartia για να μειωθεί ο δανεισμός. Θα ήταν εντελώς εκτός πραγματικότητας, άλλωστε, οποιαδήποτε προσδοκία για πώληση σήμερα τομέων της Vivartia με τιμήματα που πλησιάζουν τα αστρονομικά επίπεδα αποτίμησης κατά το χρόνο της εξαγοράς της, συνεπώς οι απομειώσεις υπεραξίας θα είναι αναπόφευκτες.

Κατά τα λοιπά, η οικονομική έκθεση της MIG, που περιλαμβάνει αρκετές αναφορές στην υψηλή ρευστότητα του ομίλου (πάντως, τα ταμειακά διαθέσιμα συρρικνώθηκαν από 1,5 δις. ευρώ σε 709 εκατ. ευρώ…), εξακολουθεί να αφήνει αναπάντητο ένα βασικό ερώτημα των μετόχων: από ποιες πηγές θα προέλθει στο μέλλον η κερδοφορία του ομίλου; Οι αναφορές της διοίκησης περί υψηλής ρευστότητας αποσκοπούν στη δημιουργία προσδοκιών για κάποιο «χρυσό» deal, που θα φέρει σημαντικές αποδόσεις στο μέλλον, αλλά –για να χρησιμοποιήσουμε μια αγαπημένη έκφραση του κ. Βγενόπουλου- στον τομέα αυτό δεν υπάρχει επαρκής ορατότητα προς το παρόν.
ΠΗΓΗ: sofokleus10.gr


ΣΧΟΛΙΟ "ΔΙΚΗΣ": Δημοσιεύουμε τις -συνήθως έγκυρες- πληροφορίες του οικονομικού site, χωρίς να τις υιοθετούμε.
Ενδιαφέρον έχει και η πληροφορία που μεταδόθηκε από την τηλεοπτική δευτεριάτικη "ΔΙΚΗ" και δημοσιεύθηκε στο χθεσινό "Goal": Η Marfin Bank προτίθεται να δανειοδοτήσει ΠΑΕ, με εγγυήσεις τα συμβόλαια τηλεοπτικών δικαιωμάτων και χορηγιών, τώρα μάλιστα που ο ΟΠΑΠ έκλεισε τη στρόφιγγα.
Προκύπτει το εύλογο ερώτημα: πως θα το κάνει, τη στιγμή που η ίδια αντιμετωπίζει τα προβλήματα που απεικονίζει το οικονομικό ρεπορτάζ που δημοσιεύουμε;
Και αν το κάνει, δεν θα κατηγορηθεί ο Ανδρέας Βγενόπουλος για επιχείρηση χειραγώγησης άλλων ομάδων;