powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Κόρακας κοράκου μάτι βγάζει;

Του Τζ.Συναδινού

Δεν συμφώνησε η διοίκηση της ΕΠΟ να δοθεί στη δημοσιότητα το περιεχόμενο των φακέλων της UEFA για τους περιβόητους στημένους αγώνες των ελληνικών πρωταθλημάτων.
Το ερώτημα είχε υποβληθεί προς την ποδοσφαιρική αρχή από τον ίδιο τον γγΑ Παναγιώτη Μπιτσαξή, ο οποίος μάλιστα παρέστη και στην σχετική συνεδρίαση. Ψευδαισθήσεις δεν είχαμε, αλλά γιατί η πολιτική ηγεσία έπρεπε να ζητήσει την άδεια της ΕΠΟ; Από πότε η ΕΠΟ έχει αποκτήσει συνταγματικά δικαιώματα του στυλ να αναγνωρίζει ή να μην αναγνωρίζει πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ και τώρα να δίνει ή να μη δίνει άδεια για να μάθει η κοινή γνώμη για μια βρώμικη υπόθεση που την αφορά; Άραγε για τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης του Βατοπεδίου έπρεπε να πάρει κανείς την άδεια της Ιεράς Συνόδου ή της Αρχιεπισκοπής;
Τώρα όλοι οι αρμόδιοι φορείς, επικαλούμενοι την αρχή της αθωότητας, πετάνε ο ένας το μπαλάκι στον άλλο. Διαιωνίζουν μια κατάσταση που αιωρείται πάνω από το λαϊκό άθλημα και δημιουργεί ακόμα περισσότερες αμφιβολίες στο ήδη συννεφιασμένο σκηνικό. Στήνεται κάτι σαν εξεταστική επιτροπή της Βουλής, όπου τελικά όλοι θα βγάλουν το δικό τους πόρισμα, με αποτέλεσμα το κουκούλωμα της υπόθεσης.
Οι φάκελοι, που κατέφθασαν σταδιακά μέσα στο τελευταίο τετράμηνο, βρίσκονται ήδη στις εισαγγελικές αρχές, περιέχουν τουλάχιστον 25 «βρώμικους» αγώνες, τους οποίους η UEFA έχει φροντίσει να διαβαθμίσει: από τους αγώνες με απλές ενδείξεις μέχρι τους διεφθαρμένους, αυτούς δηλαδή που θεωρεί ότι σίγουρα χειραγωγήθηκαν.
Κι ενώ σε όλες τις χώρες του κόσμου (μεταξύ αυτών και στην Κύπρο) οι κυβερνητικές και ποδοσφαιρικές αρχές θεώρησαν υποχρέωσή τους να ενημερώσουν το φίλαθλο κοινό, στην Ελλάδα του Βατοπεδιού και της Siemens όλα βαίνουν με τον τρόπο που γνωρίζουμε.
Αφενός μεν οι του ελληνικού ποδοσφαίρου στρουθοκαμηλίζουν. Διακατεχόμενοι από τις στρεβλές λογικές που έχουν οδηγήσει το ποδόσφαιρο στα σημερινά του χάλια, δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για αυτοκάθαρση μήπως και λερωθεί το προϊόν. Οι δε της κυβερνητικής αθλητικής ηγεσίας πετούν το μπαλάκι στην ΕΠΟ, διότι ποτέ δεν διαισθάνθηκαν την ευθύνη προς τον φίλαθλο – καταναλωτής και γι αυτούς -, παρά μόνο το πολιτικό κόστος εάν θίξουν τα ιερά και τα όσια των ιδιοκτητών των μεγάλων ομάδων.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΕΠΟ, με την παρουσία του γγΑ και του κ. Πατέρα εκ μέρους της Σούπερ Λιγκ, εκτός των στημένων αγώνων τέθηκαν ταυτόχρονα προς συζήτηση τα θέματα των κρατικών επιχορηγήσεων προς την ΕΠΟ και τις Ενώσεις. Και τελικά όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι. Συμπτωματικά ή τυχαία; Διότι είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό να συμπίπτει το θέμα των στημένων αγώνων με τα εκατομμύρια που ζητά η ΕΠΟ, έως και προκλητικό θα έλεγα. Και δικαιούμαι να υποστηρίξω ότι εξελίχθηκε ένα ακόμα πολιτικό πάρε-σώπα-δώσε.
Η UEFA λοιπόν, επί του προκειμένου, θεωρεί δεδομένο ότι μια σειρά αγώνων ήταν διεφθαρμένοι. Επομένως μια σειρά ομάδων, παραγόντων, προπονητών ή παικτών εμπλέκονται στη βρώμικη δουλειά. Να προσθέσουμε στον κατάλογο ΚΑΙ αθλητικά Μέσα Ενημέρωσης συνεργαζόμενα με διάφορους υπεράκτιους ΜΠΟΥΚ. Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει η αθλητική ηγεσία και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία των παικτών του στοιχήματος, από θεωρούνται διεφθαρμένοι;
Σήμερα που η λάσπη κρέμεται επί δικαίων και αδίκων κι ενώ υπήρξαν επιλεκτικές διαρροές ονομάτων ομάδων, δικαιούται όποιος συμμετέχει στο στοίχημα να γνωρίζει, έτσι ώστε να μην υπόκειται στην αναμφίβολη εξαπάτηση και ληστεία της τσέπης του; Οφείλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως πολιτική – προϊσταμένη αρχή του ΟΠΑΠ να πάρει άμεσα μέτρα ή είναι εντελώς ανεύθυνη; Υπάρχει ΚΑΙ αθλητική δικαιοσύνη ή όχι;
Σε όλες τις χώρες του κόσμου με παρόμοια προβλήματα, πάρθηκαν μέτρα και κάποιοι οδηγήθηκαν στις φυλακές. Εδώ οι «κάποιοι» φαίνεται να είναι καλά προστατευμένοι και ίσως υψηλότερα ιστάμενοι. Αλλά, ”κόρακας κοράκου μάτι…”
ΠΗΓΗ: aristeraextrem.wordpress.com