powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Το τέλος του κρατικοδίαιτου αθλητισμού

Του Στράτου Μολυβά
πρώην προέδρου του ΣΕΓΑΣ

Τα τελευταία 20 χρόνια μόνο εμείς και η Κούβα είχαμε το μονοπώλιο του κρατικού αθλητισμού. Σπαταλήσαμε πολλά δις ευρώ-πάνω από 500-σε φιέστες για καταχρήσεις, ντοπινγκ, βία στο βωμό του καθεστώτος του κρατικού αθλητισμού και χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα δεν μπορέσαμε να καθιερώσουμε ένα μόνιμο και διαρκές πρόγραμμα ανάπτυξης του αθλητισμού.
Οι όποιες επιτυχίες ομαδικών ή ατομικών μας στοίχισαν πολύ ακριβά σε χρήμα και αξιοπιστία.
Και όλα αυτά μέσα σε ένα φαύλο, πελατειακό και σκοτεινό σύμπλεγμα σχέσεων κράτους, κομμάτων όπου διόριζαν τους ημετέρους στις Δ/σεις των αθλητικών φορέων.
Με παράλογα και καταχρηστικά προνόμια σε πολυθεσίτες παράγοντες και αποσπασμένες κρατικοδίαιτους λειτουργούς του δημοσίου.
Αυτοί όλοι αφού κατάλαβαν όλα σχεδόν τα πόστα εξοντώνοντας με κάθε μέσο τους φιλάθλους χορηγούς καθιερώθηκαν σαν έμμισθοι νταλαβερτζήδες-εκπρόσωποι της εξουσίας, εκμεταλλευόμενοι όλοι μαζί το όραμα των ολυμπιακών αγώνων διοργανώνοντας πλούσιους αγώνες πρόκρισης.
Μεσογειακούς, παγκόσμιους, πανευρωπαϊκούς, σε όλα σχεδόν τα αθλήματα. Οι οικονομικοί έλεγχοι από το υπουργείο Οικονομικών όσοι γίνανε και ανακαλύφθηκαν ρεμούλες πολλών δις δεν φτάσανε ποτέ στην δικαιοσύνη ή πήγαν στη Βουλή για κουκουλώματα.
Οι έκτακτες επιχορηγήσεις σε αθλητές, προπονητές, σωματεία, ομοσπονδίες, έγιναν σκοτεινές πηγές πλουτισμού.
Εργολαβίες με αναθέσεις (λόγω του επείγοντος), προμήθειες οργάνων και υλικών που χάθηκαν σε ανύπαρκτες αποθήκες ή δεν φτάσανε ποτέ σε αυτές.
Αμοιβές σε αθλητές, προπονητές, παράγοντες, διαιτητές, κριτές, δημοσιογράφους που ξεπερνούσαν αυτές του ανωτάτου άρχοντος της χώρας.
Τα χρυσά παιδιά του οράματος της ολυμπιάδος βρέθηκαν με βίλες, πισίνες, πολυτελή αυτοκίνητα, τζόγο sex show και άλλες μορφές πλουτισμού αυτοί που δεν είχαν κουστούμι να φορέσουν και ζούσαν με δανεικά.
Όλα αυτά μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα κέρδη του ΟΠΑΠ και τις χορηγίες κρατικού οργανισμού στην υγεία των κοροϊδών.
Το όραμα Παιδεία-Πολιτισμός – Αθλητισμός, ξεθώριασε έγινε κουρέλια από τους καπηλους.
Πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε όλα αυτά.
Ο κ.Γ. Παπακωνσταντίνου και ο κ.Π. Γερουλανος να υλοποιήσουν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ τις αποφάσεις της Κυβέρνησης.
-Για εξυγίανση – κάθαρση
-Για διαφάνεια και νοικοκύρεμα
-Για τιμωρία των ενοχών
-Πόθεν έσχες για όλα και για όλους
Δεν μπορούμε να πληρώνουμε 28 ολυμπιακά και 40 άλλα αθλήματα.
Δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε ανώνυμες εταιρίες εκμετάλλευσης αθλητικού θεάματος.
Δεν μπορούμε να συντηρούμε χιλιάδες αθλητικές εγκαταστάσεις χωρίς αθλητές.
Δεν μπορεί να δίνονται χρήματα χωρίς έλεγχο για ταξείδια πρώτης θέσης και 5* ξενοδοχεία.
Δεν μπορεί να μην γίνεται αξιολόγηση έργου, γνώσης, επένδυσης και αποτελέσματα ταυτίζοντας ταλέντο του κάθε νεολαιο.
Γιατί τόσα χρόνια δεν βλέπουν δεν ακούν ή δεν ξέρουν; Μήπως είναι συμμέτοχοι;
Τις φωνές μας, τις καταγγελίες μας, και τους αγώνες μας γιατί τις πνίγουν.
Εξοντώνοντας πολιτικά, αθλητικά, κοινωνικά αλλά και οικονομικά με διώξεις , συκοφαντίες με όργια συναλλαγής, διαπλοκής κάθε αντίθετη άποψη.
Ενώ πηγαίνουν για προβολή και φωτογράφιση δίπλα σε κάθε επιτυχία.
Η πατριδοκαπηλία του εθνικού συμβόλου τελείωσε καθώς και ότι ο αθλητισμός είναι φάρμακο για τα ναρκωτικά, την βία και την πορνεία, ψέματα.
Όσοι δε κόπτονται για το Σύνταγμα που αναγράφει ότι ο αθλητισμός είναι υποχρέωση του κράτους, έχω να τους πω ότι δεν έχουν το δικαίωμα να το ερμηνεύουν όπως τους βολεύει.
Οι νόμοι είναι αυτοί που καθορίζουν το είδος την ποσότητα και την ποιότητα και πάνω απ’όλα η εκάστοτε κυβέρνηση αποφασίζει για το πρόγραμμα και εγκρίνει σχεδιασμούς φορέων υπολογίζοντας πάνω από όλα πρώτα το δημόσιο συμφέρον.
Τέρμα στο αμαρτωλό παρελθόν, έξω οι ισόβιοι που είναι υπεύθυνοι για τα χρέη από την αθλητική κοινότητα και από το κράτος.
Όλα να σχεδιασθούν από την αρχή.
Όχι ξανα σε κρατικοδίαιτο και φαύλο καθεστώς.
Ναι στον σχολικό και σωματειακό αθλητισμό.
Όχι στον εμπορικό από το κράτος.
Εδώ και τώρα τέλος στην ρεμούλα και στα λαμόγια δεν αντέχουμε άλλο την ξεφτίλα.