powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΣΥΝ: "Να μην αποδειχτεί επικοινωνιακό πυροτέχνημα"

To Αθλητικό Τμήμα του ΣΥΝ σχετικά με την αναστολή των κρατικών χρηματοδοτήσεων
προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Η αναστολή των κρατικών χρηματοδοτήσεων προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να εφαρμοσθεί επί της ουσίας. Να μην αποτελέσει ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, ως μέτρο για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα, ούτε απλώς μέσο πίεσης προς την ΕΠΟ και τη Σούπερ Λιγκ μόνο για την υιοθέτηση αυστηρότερου κώδικα ποινών και τελικά τη μετάθεση των κυβερνητικών ευθυνών για τη διαμορφωμένη κατάσταση.

Η κυβερνητική «ενόχληση» από τη βία στα γήπεδα δεν μπορεί να προκύπτει λόγω της απαξίωσης «του παραγόμενου προϊόντος» και την «κακή εκτέλεση των συμβάσεων με τον ΟΠΑΠ». Πρόκειται για λογικές εμπορευματοποίησης και της διακηρυγμένης κυβερνητικής πολιτικής για σύνδεση του αθλητισμού με τη τουριστική βιομηχανία.

ΚΑΙ ο ΣΥΝ έχει ζητήσει δημοσίως την διακοπή των κρατικών χρηματοδοτήσεων στις ΠΑΕ, αλλά εντάσσοντάς την σε μια ριζική αλλαγή φιλοσοφίας της αθλητικής πολιτικής, στην βάση της οποίας η πολιτεία:

1.έχει συνταγματική υποχρέωση να χρηματοδοτεί τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και όχι τις ΠΑΕ.

2.οφείλει εμπράκτως να καταργήσει τον φορολογικό παράδεισο, με τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή, την αδιαφάνεια και τα προνόμια που απολαμβάνουν οι ΠΑΕ, φροντίζοντας για την είσπραξη των οφειλών τους και αναδιανέμοντας τον πλούτο με κοινωνικό προσανατολισμό.

3.επειδή το εμπορευματοποιημένο και σαθρό ελληνικό ποδοσφαιρικό μοντέλο, με τις οικονομικές και πολιτικές διαπλοκές που εξυπηρετεί, παράγει από μόνο του μεγάλο μέρος της βίας στα γήπεδα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη ο σαφής καθορισμός του πλαισίου λειτουργίας και των ορίων του λεγόμενου αυτοδιοίκητου των φορέων του.

Τέλος, επειδή διάγουμε περίοδο εφαρμογής σκληρότατων αντιλαϊκών δημοσιονομικών πολιτικών και ταυτόχρονα είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ, των τηλεοπτικών συμβολαίων, των διαφημίσεων, των κρατικών χορηγιών και κάθε είδους προμηθειών, διαμορφώνουν ένα πεδίο αδυσώπητων ανταγωνισμών, δηλώνουμε ότι καμιά προσπάθεια εκμετάλλευσης του οπαδικού συναισθήματος ως ασπίδα προστασίας συμφερόντων και κατευθυνόμενης βίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει τη κοινή γνώμη".