powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Καλογιάννης σε Πιλάβιο: "Nα αναβάλουμε τους ύποπτους αγώνες"

Οι φάκελοι από την UEFA για στημένα παιχνίδια στην Ελλάδα φτάνουν με ανησυχητικό ρυθμό στα χέρια του προέδρου της ΕΠΟ. Αυτό έχει θορυβήσει, εκτός από τους ανθρώπους της ομοσπονδίας, και τους παράγοντες των ομάδων. Ετσι, ο Σπύρος Καλογιάννης (πρόεδρος Ενωσης Β’ και Γ’ Εθνικής) πρότεινε στον Σοφοκλή Πιλάβιο ακόμη και αναβολή αγώνων που είναι «φορτωμένοι» στο στοίχημα.
Ο Καλογιάννης, λοιπόν, λογικά ενοχλημένος και από το γεγονός ότι έμαθε από τον Τύπο και όχι από τον ίδιο τον Πιλάβιο την... άφιξη κι άλλου φακέλου από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, ο οποίος αφορά το πρωτάθλημα στο οποίο ο ίδιος είναι το «αφεντικό», συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της ΕΠΟ. Για μια ενημέρωση εφ' όλης της ύλης. Κι εκεί πλέον, φανέρωσε και τις δικές του προθέσεις όσον αφορά το θέμα που έχει κλονίσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής. Ο πρόεδρος της Ενωσης, λοιπόν, θέλει να βάλει στο «παιχνίδι» της καταπολέμησης του παράνομου στοιχηματισμού σε ποδοσφαιρικούς αγώνες όλους τους «παίκτες». Κυριολεκτικά και μεταφορικά…
Ο Καλογιάννης, όπως και ο Πιλάβιος βέβαια, γνωρίζει πολύ καλά πώς λειτουργεί το σύστημα της UEFA. Η συνεργασία με στοιχηματικές εταιρείες δεν λειτουργεί μόνο κατασταλτικά, αλλά και προληπτικά. Αν ένας αγώνας είναι «φορτωμένος», δηλαδή έχει πονταριστεί ασυνήθιστα υψηλό ποσό, τότε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία μπορεί να ενημερώσει την ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας, εκείνη με τη σειρά της τη λίγκα που διοργανώνει το συγκεκριμένο πρωτάθλημα, οι… υποψίες να φτάσουν μέχρι τα αυτιά του παρατηρητή του αγώνα και εκείνος με τη σειρά του να επιστήσει την προσοχή προπονητών, ποδοσφαιριστών και διαιτητών λίγο πριν από την έναρξη του «ύποπτου» ματς, στα αποδυτήρια. Με λίγα λόγια, όλων όσοι συμμετέχουν σε μια ποδοσφαιρική αναμέτρηση. Ενα καμπανάκι, για να είναι προσεκτικοί.
Ο Καλογιάννης, λοιπόν, ως πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής ζητεί από την ΕΠΟ (από τον Πιλάβιο εν προκειμένω) αυτή την ενημέρωση. Να μαθαίνει πριν από τη διεξαγωγή του αν ένα παιχνίδι είναι «στα κόκκινα» – όπως το ονομάζει η UEFA. Εκείνο που είπε χθες στον πρόεδρο της ΕΠΟ είναι ότι τέτοιους αγώνες, στους οποίους έχουν πονταριστεί πολλά χρήματα και τους υποψιάζεται η UEFA, θα προσπαθεί να τους αναβάλλει! Μένει να φανεί αν η συγκεκριμένη πρόταση είναι και υλοποιήσιμη. Δεν είναι απλό να αναβάλλεται ένα παιχνίδι την τελευταία στιγμή. Οπως και να έχει, όμως, η συγκεκριμένη πρόταση δείχνει βούληση…
Η ΕΠΟ φέρεται να εξετάζει ακόμη μία ιδέα. Πριν από τη σέντρα ενός «ύποπτου» αγώνα, να ενημερώνονται οι αρχηγοί των δύο ομάδων. Να γίνονται οι απαραίτητες συστάσεις και να γνωρίζουν κι εκείνοι, αλλά προφανώς και οι συμπαίκτες τους, ότι… παίζουν υπό παρακολούθηση. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι στόχος είναι σε αυτό το παιχνίδι να… παίξουν και οι παίκτες, προκειμένου να το ορίσουν και πάλι μόνο με καθαρά ποδοσφαιρικούς όρους.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από την πρόθεση του Καλογιάννη να συναντηθεί με τον σύνδεσμο των ποδοσφαιριστών. Συγκεκριμένα, με τον πρόεδρο του ΠΣΑΠ Αντώνη Νικοπολίδη, προκειμένου να συζητήσουν με ποιο τρόπο μπορούν και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές να αντιδράσουν σε κάτι που στο κάτω κάτω «λερώνει» και τη δική τους εικόνα.
Αλλωστε, θα πρέπει να σημειωθεί και το εξής. Ο ανεξάρτητος Καναδός δημοσιογράφος – ερευνητής Ντέκλαν Χιλ, ο οποίος έχει γράψει βιβλίο για τους «στημένους» αγώνες (έχει μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες!), είχε προτείνει μεταξύ άλλων και την εμπλοκή των ποδοσφαιριστών στην καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων. Είχε πει χαρακτηριστικά: «Φαντάσου… Είσαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και ένας εγκληματίας σε προσεγγίζει για το 'στήσιμο' ενός ματς. Τι κάνεις; Σε ποιον το αναφέρεις; Ας θεσπίσουν, λοιπόν, οι Ομοσπονδίες μια ανεξάρτητη μονάδα, με ανοικτή τηλεφωνική γραμμή, όπου κάθε παίκτης ή προπονητής θα ξέρει πως αν τον 'πλησιάσουν', θα μπορεί να απευθυνθεί. Ο,τι, δηλαδή, έχει ήδη κάνει η Ομοσπονδία της Δανίας. Ισχύει ήδη στο επαγγελματικό τένις: αν κάποιος παίκτης προσεγγιστεί, υποχρεούται να το αναφέρει. Τι διασφαλίζει αυτό; Οτι οι διαφθορείς θα γνωρίζουν και θα αισθάνονται ανά πάσα στιγμή πως πλησιάζοντας έναν παίκτη ρισκάρουν να αποκαλυφθούν. Τουλάχιστον, με πολύ περισσότερες πιθανότητες από τώρα».
ΠΗΓΗ: exedrasports.gr

ΣΧΟΛΙΟ "ΔΙΚΗΣ": Καλά όλα αυτά,αλλά μήπως αποτελούν το άλλοθι της ΕΠΟ για μη δημοσιοποίηση των υπαρχόντων στοιχείων και μη παρέμβαση της αθλητικής δικαιοσύνης;