powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Όταν το ποδόσφαιρο είναι εφαλτήριο για την πολιτική

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο. “Ανεξαρτησία” από την Ισπανία ψήφισε το 94,88% των Καταλανών σε 167 δήμους, όπου πήρε μέρος μόνο το 27,5% των κατοίκων αυτής της αυτονομίας (192.490 σε σύνολο 702.072). Το πρώτο αποτέλεσμα του Σαββάτου, στον μικρότερο δήμο (Sant Jayme de Frondanya) με 21 κατοίκους (18 υπέρ, 1 κατά και 2 αποχές), ήταν ένα αναμενόμενο σαρωτικό προμήνυμα. Και ενώ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο Χοσέ Λούις Θαπατέρο, δήλωνε ότι “Αυτά τα δημοψηφίσματα δεν οδηγούν πουθενά”, την ίδια στιγμή ο χαρισματικός πρόεδρος της αγαπημένης του ομάδας Μπαρτσελόνα, ο 47άρης Τζόαν Λαπόρτα, ήταν ο σημαιοφόρος για την ανεξαρτησία του τόπου που γεννήθηκε.
Πολιτική προπαγάνδα, παντομίμα, κωμωδία ή όχι, το βέβαιο είναι ότι το ειρηνικό κίνημα ορισμένων πολιτικών κομμάτων στην Καταλονία θα έχει συνέχεια με νέα δημοψηφίσματα το πρώτο τετράμηνο του 2010 σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Σε έξη μήνες θα λήξει η προεδρία του Λαπόρτα στην Μπάρτσα (δεν έχει δικαίωμα επανεκλογής) και μέχρι τότε κανείς δεν αποκλείει την συμμετοχή του στην πολιτική, αφού και ο ίδιος δεν αρνείται ευθέως κάτι τέτοιο. Κλείνοντας την “εκστρατεία” του δημοψηφίσματος την παρασκευή το βράδυ σε κεντρική πλατεία της Βαρκελώνης, ο Λαπόρτα τα είπε ...έξω από τα δόντια:
-“Η Καταλονία πεθαίνει. Πρέπει να γίνει ανεξάρτητη. Είμαστε ένα έθνος και πρέπει να ξυπνήσει. Είναι ο μόνος τρόπος για να ζήσουμε σαν ελεύθεροι πολίτες πρώτης κατηγορίας”.
-“Δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο για να υπερασπίσουμε την αξιοπρέπειά μας. Δεν υπάρχει ελευθερία. El españolismo μάς έχει πικράνει, δεν μας ανέχεται. Είναι μια κατάσταση ανεξήγητη και ανησυχητική”.
-“Καλούμε όλους να γίνει πραγματικότητα το όνειρο της Καταλονίας. Θα αγωνιστούμε για μια ελεύθερη χώρα. Μας στραγγαλίζουν οικονομικά”.
Το μέλλον θα δείξει για το κατά πόσο οι πολιτικές φιλοδοξίες του προέδρου της Μπάρτσα θα αποδώσουν καρπούς. Η πλειοψηφία, πάντως, τον έχει ήδη διαγράψει. Μέχρι τότε, το σίγουρο είναι ότι η ομάδα του Λαπόρτα θα βάλει στο ταμείο της τα προσεχή τρία χρόνια εννέα εκατομμύρια ευρώ, διαφημίζοντας τις τουρκικές αερογραμμές (Turkish Airlines). Όχι παίζουμε!