powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Το κυνήγι μαγισσών της UEFA

Η UEFA - εμμέσως πλην σαφέστατα - επιβεβαίωσε πως (όχι τυχαία) παραμένει στοχοπροσηλωμένη μόνο στην κατασταλτική αντιμετώπιση του ζητήματος των στημένων αγώνων. Η έκταση του (χρονικά) τελευταίου κρίκου στην αλυσίδα ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία να πραγματοποιήσει χτες στη Νιόν της Ελβετίας έκτακτη σύσκεψη, με τη συμμετοχή των Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών από Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία, Κροατία, Γερμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Ελβετία και Τουρκία.
Το γεγονός, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, χαρακτηρίζεται «υπόθεση οργανωμένου εγκλήματος που υπερβαίνει την εμβέλεια της έρευνας των αθλητικών οργανισμών». Η UEFA ζητά πλήρη πρόσβαση στα αρχεία των ερευνητών που εδρεύουν στο Μπόχουμ (Γερμανία) και προανήγγειλε τη δική της έρευνα σχετικά με την πιθανή εμπλοκή τριών διαιτητών και ενός ακόμα ατόμου που σχετίζονται με τους στημένους αγώνες. Επίσης, ότι θα επιβληθούν σκληρές κυρώσεις σε οποιονδήποτε παίκτη, διαιτητή ή σύλλογο εμπλέκεται.
Ακόμα, στη δημοσιότητα δόθηκαν οι επτά αγώνες (των διοργανώσεών της) που ερευνώνται ως ύποπτοι. Είναι οι αναμετρήσεις Στάμπαεκ - Τίρανα (2ος προκριματικός γύρος Τσάμπιονς Λιγκ), Μπνέι Γιεχούντα Τελ Αβίβ - Ντίναμπουργκ και ο επαναληπτικός (2ος προκριματικός γύρος Γιουρόπα Λιγκ), Βλάζνια - Ραπίντ Βιέννης και ο επαναληπτικός (2oς προκριματικός γύρος Γιουρόπα Λιγκ), Λουμπλιάνα - Μέταλουργκ Ντόνετσκ (3ος προκριματικός γύρος Γιουρόπα Λιγκ), Φενέρμπαχτσε - Βούνταπεσρ Χονβέντ (3oς προκριματικός γύρος Γιουρόπα Λιγκ).
Οπως είναι προφανές Συνομοσπονδία και Ομοσπονδίες ασχολούνται με την καταστολή και τις τιμωρίες. Οχι όμως με το θερμοκήπιο μέσα στο οποίο ευδοκιμεί το «φρούτο», ούτε βέβαια με την πρόληψη. Γιατί αυτό προϋποθέτει εξέταση (και αυτού) του φαινομένου, στη βάση αιτίας - αιτιατού. Και γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια τέτοια κατεύθυνση θα άνοιγε τον «ασκό του Αιόλου». Θα αναδεικνύονταν και άλλες πλευρές (νόμιμες χορηγίες - και - εταιρειών στοιχημάτων, ανταγωνισμός εταιρειών, μάνατζερς, ξέπλυμα χρήματος, κ.ά.) που τελικά οδηγούν σε δομικά συστατικά του μοντέλου και στον προσανατολισμό - ιδεολογία του (εμπορευματοποίηση).
ΠΗΓΗ:Ριζοσπάστης