powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Τι θα γίνει με το νέο ΓΓΑ;

Βαδίζουμε το δεύτερο μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης και ακόμη δεν βγήκε καπνός από την Κηφισίας 7, έδρα της ΓΓΑ.
Ένα από τα κριτήρια για να επιλεγεί ο νέος γ.γ. Αθλητισμού είναι το να μην έχει "αμαρτωλό" παρελθόν, δηλαδή να μη συνδέεται με σκάνδαλα ή με πρόσωπα, που να τον "χαρακτηρίζουν".
Ενδεχομένως, το νέο όραμα της κυβέρνησης για τον αθλητισμό είναι τόσο περίπλοκο και φιλόδοξο που κανείς από τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους δεν συγκεντρώνει τα προσόντα για να ηγηθεί αυτού του οράματος. Όμως από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και την ομιλία του αρμόδιου υπουργού πολιτισμού Π. Γερουλάνου τίποτα νέο δεν προέκυψε πέρα από τις γνωστές και διακηρυγμένες απόψεις του ΠΑΣΟΚ από το 1981 και μετά.
Σαν να μην πέρασε λοιπόν ούτε μια μέρα, ο υπουργός πολιτισμού επανέλαβε περίπου τα ίδια με αυτά των προκατόχων του στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ιδίως των κ.κ. Λιάνη και Φούρα, υπό την υψηλή εποπτεία του Ε. Βενιζέλου. Ακούσαμε για στήριξη και αναβάθμιση του σχολικού αθλητισμού, την ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων, την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού, την καταπολέμηση του ντόπινγκ και της βίας και μια σειρά άλλες διακηρύξεις που δεν κοστίζουν τίποτα και μάλιστα διακηρύξεις και των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Περσινά ξινά σταφύλια δηλαδή και ουδέν περαιτέρω σχόλιο μιας και δεν αξίζει τον κόπο.
Κατά τα φαινόμενα, η νέα κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση του υφυπουργείου Αθλητισμού χωρίς να έχει κάποιο σχέδιο και συγκεκριμένη πολιτική για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του αθλητισμού. Έτσι το φάντασμα του Κουλούρη πλανάται πάνω από τα κεφάλια του χώρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Να θυμίσουμε πως ο πανίσχυρος Κίμων Κουλούρης από τη θέση του ΓΓΑ έστησε το σύστημα ΠΑΣΟΚ στον αθλητισμό και σε ένα χρόνο πρασίνισαν ομοσπονδίες, ενώσεις, σωματεία και μόνο ό,τι ήταν πράσινο επιβίωσε. Το πελατειακό σύστημα έφτασε στο απόγειο του και η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού στο ανεξέλεγκτο.
Στον τύπο δημοσιεύτηκαν ονόματα ανθρώπων του αθλητισμού και μη, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση κατάθεσης βιογραφικών, προκειμένου να επιλεγούν οι κατάλληλοι γενικοί γραμματείς των υπουργείων και ειδικότερα για τη ΓΓΑ. Από τα πρόσωπα που είδαν το φως της δημοσιότητας διακρίνουμε τρεις κατηγορίες. Τα πρόσωπα που προέρχονται από τα ΤΕΦΑΑ της χώρας, είναι καθηγητές σε Πανεπιστήμια με πολλά τυπικά προσόντα, προσκείμενα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ ως επί το πλείστον.
Στο παρελθόν όλοι τους έχουν υπάρξει σύμβουλοι σε υπουργεία, επικεφαλής νομικών προσώπων και οργανισμών, διοικητές σταδίων κ.λπ. Κοινό χαρακτηριστικό όλων η πρόσδεση στο άρμα γνωστών υπουργών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και η ενεργή συμμετοχή τους στην προώθηση συντηρητικών αλλαγών στα πανεπιστήμια, όπως για παράδειγμα η προώθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα. Να σημειώσουμε πως η ομάδα αυτή των καθηγητών των ΤΕΦΑΑ της χώρας, πλην Αθήνας, είχε καταλάβει όλες τις νευραλγικές θέσεις του αθλητισμού και της αθλητικής παιδείας επί κυβερνήσεων Σημίτη.
Η δεύτερη μεγάλη ομάδα αφορά το «κόμμα» των στελεχών του 2004. Η μεγάλη ομάδα των μανατζαραίων που έχει αναγάγει τον αθλητισμό σε επικερδή μπίζνα μέσα από την ανάληψη μεγάλων διοργανώσεων. Η ομάδα αυτή έχει σαν κόμμα της το χρήμα και δεν τη φοβίζει καμία κυβέρνηση. Επί κυβέρνησης Ν.Δ. προώθησαν και επέτυχαν την ανάληψη από τη χώρα μας δέκα μεγάλων διοργανώσεων για τις οποίες ο απερχόμενος υπουργός Ιωαννίδης δήλωσε περήφανος στη βουλή.
Έτσι το μεγάλο πάρτι των εργολάβων και των αθλητικών εταιρειών που ξεκίνησε το 2004 θα κρατήσει μέχρι το 2014 (Μεσογειακοί Αγώνες, Παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης, Παγκόσμιο κωφών, Παγκόσμιο ΑΜΕΑ, Παγκόσμιο νέων κ.λπ.). Η συγκεκριμένη ομάδα έχει τεράστιες ευθύνες, για τα φέσια που χρεώνει τον ελληνικό λαό, καθώς και για την κατασπατάληση χρημάτων του κράτους για την επιτυχία των αγώνων, όπου μετά τους παχυλούς μισθούς που λαμβάνουν συνήθως θυμούνται την αθάνατη ψυχή του Έλληνα.
Η τρίτη ομάδα αφορά ανθρώπους του αθλητισμού, πρώην διεθνείς αθλητές, παράγοντες, ομοσπονδιάρχες κλπ. Αυτοί δηλ. που έφερναν τα μετάλλια, που εξέθρεψαν Τζέκους, που μαράζωσαν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό για να υπηρετήσουν τον μεγαλοϊδεατισμό τους. Ακόμη και αθλητές, που λένε ότι προσέφεραν στον αθλητισμό αλλά πλούτισαν κιόλας, έλαβαν άπιαστα προνόμια, διορίστηκαν, πήραν άδειες ΠΡΟΠΟ και ο κατάλογος τελειωμό δεν έχει.
Κοινός παρονομαστής όλων αυτών η κοινή στοίχιση τους στο άρμα του αθλητισμού με στόχο το κέρδος. Είχαν μια σκασίλα κ. Γερουλάνε για τον σχολικό αθλητισμό, για τον μαζικό και όσα άλλα ωραία είπατε στη Βουλή…
Όλοι λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι, με τον ένα η τον άλλο τρόπο, έχουν βεβαρημένο και αντιαθλητικό παρελθόν. Δεν εγγυώνται σε καμία περίπτωση ούτε καν την στοιχειώδη εφαρμογή των όσων εξαγγέλθηκαν στη βουλή ως αθλητική πολιτική. Βέβαια το κύριο δεν είναι τα πρόσωπα αλλά η πολιτική που θα εφαρμοστεί από την κυβέρνηση.
ΠΗΓΗ:avgi.gr