powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Η διεθνής στατιστική που αδικεί την ΑΕΚ

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανακοινώνει διάφορες λίστες με συλλόγους, εθνικές ομάδες, οι οποίες αποτελούν μπούσουλα για τους περισσότερους. Η λίστα των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων για τον αιώνα που πέρασε (1901-2000) έκανε χθες το γύρο του κόσμου, αλλά τουλάχιστον όσο αφορά μία ελληνική ομάδα είναι λάθος! Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι πρώτη στη λίστα με τις 200 καλύτερες ομάδες του 20ού αιώνα, στην οποία περιλαμβάνονται τρεις ελληνικοί σύλλογοι, με την ΑΕΚ να πέφτει θύμα λανθασμένης μέτρησης! Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην 57η θέση με 59 βαθμούς, η ΑΕΚ στην 155η με 9 και ο Ολυμπιακός στην 175η με 6,5, αλλά στους «κιτρινόμαυρους» έχουν ξεχαστεί οι πόντοι από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της σεζόν 1976-77 και χάνουν έτσι 26 θέσεις!
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Για να βγει η λίστα των κορυφαίων ομάδων του 20ού αιώνα η εν λόγω εταιρεία, που αυτοαποκαλείται ομοσπονδία, αποφάσισε να μετρήσει τα αποτελέσματά τους σε Κύπελλο Πρωταθλητριών, ΟΥΕΦΑ, Κυπελλούχων, Σούπερ Καπ Ευρώπης (και στις προϊστορικές διοργανώσεις Μιτρόπα Καπ και Κόπα Λατίνα), μόνο όμως από τα προημιτελικά έως τον τελικό με την εξής αναλογία βαθμών: στο Πρωταθλητριών 8 βαθμοί η νίκη και 4 η ισοπαλία, στο ΟΥΕΦΑ 6 η νίκη και 3 η ισοπαλία, στο Κυπελλούχων 5 η νίκη και 2,5 η ισοπαλία και στο Σούπερ Καπ 6,5 η νίκη και 3,25 η ισοπαλία.
Με αυτήν τη βαθμολόγηση η Ρεάλ Μαδρίτης από το 1901 έως το 2000 συγκέντρωσε 563,5 βαθμούς και αναδείχτηκε από την IFFHS η κορυφαία ομάδα του 20ού αιώνα, μπροστά από τη Γιουβέντους (466) και την Μπαρτσελόνα (458).
Πόσο έγκυρες είναι τελικά οι κατά καιρούς λίστες της IFFHS που χρησιμοποιούνται απ’ όλους για εσωτερική κατανάλωση; Για παράδειγμα, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας χθες το μεσημέρι οι μαδριλένικες εφημερίδες το έκαναν πρώτο θέμα με τίτλους «Η Ρεάλ κορυφαία ομάδα του αιώνα». Ψάχνοντας τα στοιχεία των ελληνικών ομάδων με βάση τους «κανόνες υπολογισμού» για αυτήν τη λίστα, αποδείχτηκε ότι υπάρχει μεγάλο λάθος στην ΑΕΚ, αλλά είναι σωστή η καταμέτρηση σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.
ΠΗΓΗ: Εθνος