powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Όσο πιο ακριβό, τόσο πιο φτηνό

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Ο χαρισματικός πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, είναι αινιγματικός και καπριτσιόζος. ΄Ενας επιτυχημένος επιχειρηματίας σε όλα τα επίπεδα των οικονομικών δραστηριοτήτων του. Πιπιλίζει συνέχεια τη λέξη ilusión, που σημαίνει από «όραμα» μέχρι «ευσεβής πόθος». Οι πάντες υποκλίνονται μπροστά του. Οι υποψήφιοι αντίπαλοί του στην προεδρία της ομάδας το έβαλαν στα πόδια όταν ο ίδιος ανακοίνωσε επίσημα ότι κατεβαίνει στις εκλογές, με επακόλουθο να μη χρειάζεται προσφυγή στις κάλπες. Έχει βαλθεί να ολοκληρώσει αυτό που άρχισε να κάνει την πρώτη περίοδο στο τιμόνι της πρώην βασίλισσας του ποδοσφαίρου.
Ο Πέρεθ ρισκάρει για δεύτερη φορά μέσα σε εννιά χρόνια αυτά που ευαγγελίζεται. Γνωρίζει πόσο εύκολο είναι το πάθος να γυρίσει σε μίσος. Αν πετύχει το σχέδιό του, τότε θα ΄χουμε ένα σύγχρονο προφήτη που αλλάζει για πάντα το άθλημα αυτό και σίγουρα θα αντιγράψουν οι επόμενες γενιές. Μπορεί η ομάδα του να μην είναι τώρα η καλύτερη, αλλά χωρίς αμφιβολία είναι η καλύτερη μάρκα. Κι αυτό πουλάει. Το μεγάλο αστέρι δεν είναι κανένας από τις νέες μεταγραφές. Είναι ο ίδιος, όταν το 2000 έκανε το πρώτο «θαύμα» πληρώνοντας 60 εκατ. ευρω για ν΄ αλλάξει φανέλα ο Φίγκο (από εκείνη της Μπάρτσα).
Το πρόβλημα δεν είναι η δαπάνη ή κατά τον ίδιο η επένδυση, αλλά οι εισπράξεις. Η συνταγή του είναι ήδη γνωστή: Όσο πιο ακριβό τόσο πιο φτηνό. Να σας το κάνω πιο λιανά: Αγοράζεις πανάκριβα ένα μεγάλο όνομα της μπάλας, αν είναι δυνατόν το μεγαλύτερο ή ακόμα καλύτερα τα μεγαλύτερα. Στη συνέχεια αρχίζεις να πουλάς από φτηνιάρικα μπιχλιμπίδια με το ίμετζ τους, όπως και το όνομά τους σε φανέλες ή σώβρακα. Οι ταρίφες μεγαλώνουν με την ενοικίαση πολυτελών θέσεων στις εξέδρες (με ωραίες συνοδούς που προσφέρουν ποτά και φαγητά σε διαμορφωμένους χώρους), από το 50% για διαφημίσεις χορηγών παντός είδους, μέχρι και τηλεοπτικά δικαιώματα.
Την ημέρα που παραιτήθηκε από πρόεδρος, ο Πέρεθ υποσχέθηκε να ξαναγυρίσει γιατί έπρεπε να ολοκληρώσει το όνειρό του, κατ΄ άλλους το θαύμα. Αυτός ο «μάγος της μπίζνας» ό,τι υπόσχεται το μετατρέπει σε κέρδη. Αλλά οι πιστοί θέλουν να βλέπουν το τόπι να μπαίνει στα δίχτυα και να γεμίζει τίτλους η σάλα του Μπερναμπέου, στην περίφημη λεωφόρο Καστεγιάνα. Η δοκιμασία αρχίζει αυτό το Σάββατο. Λέτε να γίνει ενσαρκωτής της σύγχρονης ιστορίας του ποδοσφαίρου; Θα συμφωνήσω με τις αμφιβολίες του πολυβραβευμένου ΄Αγγλου αθλητικογράφου της Independent, του James Lawson.