powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Η μπίζνα με τον Κακά

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Ποιος είπε ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι μπίζνες; Και μάλιστα με χρυσοφόρες αποδόσεις σε περιόδους οικονομικής κρίσης; Απλό παράδειγμα: Επενδύεις 67 εκατ. ευρώ και πριν ακόμα καταθέσεις έστω και ένα ευρώ, αρχίζεις να εισπράττεις καθημερινά και τους τόκους, ώστε μέσα σ΄ ένα χρόνο να έχουν μπει στο ταμείο 70 και βάλε εκατ. ευρώ.
Δεν το βγάζω από το μυαλό μου. Το αποδεικνύει με στοιχεία ο ίδιος ο επενδυτής, που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλος από τον ξανά-μανά πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, τον επιτυχημένο επιχειρηματία και φυσικά δισεκατομμυριούχο, σενιόρ Φλορεντίνο Πέρεθ. Ενώ από μήνες ήταν βέβαιο ότι ο βραζιλιάνος Ρικάρδο Λέιτε Κακά γούσταρε να αφήσει την Μίλαν για να πάει στην βασίλισσα (χωρίς τίτλους και θρόνους την τελευταία διετία) Ρεάλ, το μυστικό της επίσημης συμφωνίας μεταγραφής σκάει μια μέρα μετά της ευρωεκλογές. Ναι, ναι, αυτή είναι η είδηση.
«Il Cavaliere», ο ιδιοκτήτης της Μίλαν και συνάμα πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο απίθανος αυτός τύπος που ακούει στο όνομα Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε κάνει συμφωνία με το νέο πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης να μη ανακοινωθεί η μεταγραφή του Κακά πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, για να μη τον μαυρίσουν στις κάλπες οι οπαδοί της ομάδας του. ΄Οπως κι έγινε, με τους φανατικούς φιλάθλους της ιταλικής ομάδας να σηκώνουν τώρα πανό που γράφουν «Αφού ο Μπερλουσκόνι πούλησε τον Κακά, σημαίνει ότι είναι ικανός να πουλήσει και την αδελφή του».
Ας γυρίσουμε στις μπίζνες, που με την πρόφαση της προσφοράς ποιότητας θεάματος της θεάς μπάλας, τα 43 δισεκατομμύρια σε παλιές δραχμούλες (στην προκειμένη περίπτωση) σε κάνουν να αναρωτιέσαι σε τι κόσμο ζούμε. Πέρα από τα αρχικά 67 εκ. ευρώ, μέσα στα επόμενα 6 χρόνια ο Κακά θα πάρει άλλα 72 (12 κάθε χρόνο). Απ΄ αυτά τα …ελάχιστα, κατ΄ έτος θα βάζει 9 στη τσέπη και τα υπόλοιπα 4 θα πηγαίνουν στην εφορία (δηλαδή το 24%, επειδή δεν είναι ευρωπαίος. Οι κομιουνιτάριοι πληρώνουν 43% στην εφορία, όπως π.χ. ο Ραούλ που παίρνει καθαρά 6.840.000 ευρώ το χρόνο). Πριν από λίγο, η ίδια η Ρεάλ ανακοίνωσε ότι ήδη άρχισε να αποσβένει την επένδυση που θα κάνει τις επόμενες ημέρες. Πούλησε, μόνο την Τρίτη, 2.500 φανέλες με το όνομα του Κακά, προς 78 ευρώ τη κάθε μια. Καταλαβαίνετε τι θα αποφέρουν τα υπόλοιπα διαφημιστικά, τηλεοπτικά και άλλα δικαιώματα! Θα πάρει και τα σώβρακα. Τίτλους, όμως; Κι ας έχει στο ταμείο της άλλα 150 εκατ. ευρώ για μεταγραφές τις επόμενες ημέρες.