powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Ο ρατσισμός της υπεροψίας και του φόβου


Φαίνεται ότι το ποδόσφαιρο καταρρίπτει ένα αξίωμα της σύγχρονης σκέψης.Οι περισσότεροι ευρωπαίοι διανοητές πίστευαν ότι η ρατσιστική ιδεολογία στρατολογεί από το χώρο των κατώτερων και των ασθενέστερων στρωμάτων και τάξεων.Και όμως:το περιστατικό που μας έρχεται απο το Βέλγιο, δείχνει ότι οι ανώτατες κοινωνικά τάξεις αποκτούν το πρόσταγμα αυτής της διαστρέβλωσης.
Στις Βρυξέλλες η τοπική ομάδα έπαιζε με τη Σαρλερούα.Έχασε με 2-1 και ο πρόεδρός της Γιόχαν Βέρμερς ένιωσε οργή και ''τα έψαλλε'' στους παίκτες για την απρόσμενη ήττα.Μέχρι εδώ,όλα καλά.Ο βαθύπλουτος πρόεδρος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα.Κατσάδιασε κυρίως τον κογκολέζο ποδοσφαιριστή Ζόλα Ματούμονα για την απώλεια ενός πέναλτι,λέγοντάς του ότι ''εκτός από δέντρα και μπανάνες,πρέπει να ξέρεις και από πέναλτι για να παίζεις στην ομάδα μου''!
Όσο αρρωστημένη υπήρξε η προεδρική παρέμβαση,άλλο τόσο υγιής ήταν η στάση της χορηγού εταιρείας της ομάδας των Βρυξελλών.Η αυτοκινητοβιομηχανία Kia απέσυρε αμέσως τη χορηγία της,δηλώνοντας κάθετα αντίθετη σε τέτοιου είδους ρατσιστικά φαινόμενα.
Δυστυχώς τη σκυτάλη από τους περιθωριακούς της κερκίδας,την πήραν οι ιδιοκτήτες των ομάδων και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο.Υποτίθεται ότι σε αυτούς δεν δικαιολογείται άγνοια,ούτε φόβος του στυλ ''οι ξένοι θα μας πάρουν τις δουλειές''.
Ο ρατσισμός είναι ένα κράμα υπεροψίας και φόβου.Προφανώς ο κ.Βέρμερς νιώθει μονάχα την υπεροψία.Εκτός κι αν φοβάται ότι η εισβολή του αρχέγονου πολιτισμού ενός άλλου λαού θα αλλοιώσει τα δικά του πολιτιστικά χαρακτηριστικά.Μακάρι να συμβεί, εδώ που τα λέμε...

kyrthomaidis@yahoo.gr